dimecres, 30 de desembre del 2009

Feliç 2010

Destijar un feliç 2010 a tothom i que les desgràcies del 2009 siguin alegries pel 2010.
Disfruteu de les vacances, petons i abraçades!

http://www.youtube.com/watch?v=NqSbUdnBAjw&feature=PlayList&p=2FF88712BCD30DFA&playnext=1&playnext_from=PL&index=5


divendres, 11 de desembre del 2009

Recitació d'una poesia


La meva poesia és de Josep Maria de Sagarra i diu així:

CANÇÓ DE PLUJA

No sents, cor meu, quina pluja més fina ?
Dorm, que la pluja ja vetlla el teu son...
Hi ha dues perles a la teranyina,
quina conversa la pluja i la font!
No sents, cor meu, quina pluja més fina?
No sents, cor meu, quin plorar i quin cantar?
Canten les gotes damunt la teulada,
ploren les gotes damunt del replà...
Gotes de pluja, gardènia que es bada...
No sents, cor meu, quin plorar i quin cantar?
¿No sents, cor meu, quina pau més divina,
amb la música dels núvols desfets?

No em va fer gents de vergonya dir-la ja que anava molt segura.

diumenge, 6 de desembre del 2009

Metàfores i recursos

Podem fer una classificació amb l'ús de les TIC segons varies metàfores tutorials.

En primer lloc, trobem l'ordinador com a eina per ensenyar i treballar. En aquest treballarem amb el programa Jclic; és un programa per facilitar els mestres perquè creein activitats pels nens. Permet que el nen jugui, amb recursos d'audio, imatge i text, per tant, treballar amb recursos multimèdia.
Dintre d'aquest també hi ha el Jauthor que serveix per crear les activitats.


En segon lloc, trobem l'ordinador com un laboratori. Aqui treballarem amb el Crayon Physics Delux; és un joc adicte per edats de 5 a 8 anys. El nen aprén a resoldre problemes, fer proves, saber com funciona la física, etc.


En tercer lloc, trobem l'ordinador com alumne. Aquest es tracte de programes en els quals el nen ensenya coses a l'ordinador i aquest li respon a la seva seqüència. Aqui treballarem amb el Logo; programa que es tracta d'una tortuga que el nen li dóna ordres.

En quart lloc i últim, trobem l'ordinador com a caixa d'eines. Aquest es tracta que l'ordinador sigui un element que permeti crear i gestionar informació. Aqui treballarem amb l'Art Trage 2.5; permet fer dibuixos amb diferents eines com plantilles, pinzells, llapis, etc.

divendres, 4 de desembre del 2009

Debats


Poden intervenir les famílies a les aules?

El passat 4 de Desembre vam realitzar el nostre grup el debat. El meu equip anava a favor i ens el vam prepara força bé. Estavem una mica nervioses per saber de quina forma ens atacaven l'altre grup.
Es va donar el dubte de que l'altre equip no va entendre bé el significat de la pregunta, es pensaven que era que les famílies poguessin entrar físicament a l'aula. I nosaltres ens referiem que les famílies entressin a l'aula tan físicament com virtualment. En aquest últim hi incloïem una série de conceptes molt ben treballats, com eren: els blogs, les revistes educatives, la llibreta viatgera, l'AMPA, etc.

Dintre de tot, però ens vam saber defensar bé de la rivalitat de l'equip contrari i després "tots amics".
Va ser per mi una experiència diferent ja que no n'havia relitzat mai cap.

dijous, 26 de novembre del 2009

Competències Digitals específiques del mestre

L'UNESCO i l'ISTE que són dues webs que ens permeten desenvolupar les capacitats, habilitats i coneixements relacionats amb les TIC. Están aplicades als mestres, en general.
També trobem el Currículum Infantil que és on hi ha constància del què ha de fer un nen amb les TIC i com ho ha de fer.

El treball que haaviem de fer a l'aula era el següent: triar una competència d'aquestes webs i relacionar-la amb el treball realitzat fins ara a l'aula i intentar explicar com ho desenvoluparies amb els nens.
La meva competència és la següent:

L’ISTE (Estàndars de tecnologies d'informació i comunicació (TIC) per docents) és una web utilitzada molt pels docents, la qual els hi posa a disposició de la comunitat educativa en NECC 2008. Segons aquesta web hi ha una sèrie de competències que els adolescents han d’assolir, i jo he triat la següent:
Per facilitar i inspirar l’aprenentatge i la creació dels estudiants, cal que aquests utilitzin el seu coneixement sobre algun tema o assignatura assimilada, sobre l’ensenyament i l’aprenentatge i sobre les TIC, per facilitar les experiències per intentar millorar l’aprenentatge, la creació, l’innovació tan en l’ambient presencial com el virutal. Els adolescents han d’intentar promoure la reflexió dels estudiants utilitzant eines col•laboratives per evidenciar i classificar la seva comprensió de conceptes i els seus processos de pensament i plans de l’educació.
A les classe de Gestió de l’informació i TIC, em treballat aquest concepte a través del Google, la Wikipedia i l’eduwiki. Perquè aquestes tipus de webs buscadores ens han ajudat a desenvolupar el nostre aprenentatge. Si no sabiem una paraula o voliem més informació sobre un tema en concret el cercavem aqui i ens feia un gran llistat sobre el tema.

divendres, 20 de novembre del 2009

Anem a l'auditori!


A les 11:15 ens trobem tots els alumnes de primer de curs infantil a la porta de l'Auditori, allà entrem per anar a visitar el Museu de la Música que ens hi estem fins les 12 per després anar a veure l'espectacle Corda Descorda i tot seguit escoltar la conferència del Servei Educatiu.

Segons SIMON RATER: la música per nosaltres no és un luxe sinó una necessitat com l'aigua que bevem.

dijous, 19 de novembre del 2009

Assistència a l'espectacle Un plat pla ple de poesia està

Anem tot el grup a la Biblioteca Jaume Fuster a veure un espectacle Un plat pla ple de poesia està. És un recital de poesia per a taula, una poesia que ens entra per les orelles i també pels ulls.
Tenim la gran sort de compartir aquest espectacle amb un grup de nens i nenes de 1r de primaria d'una escola del barri. Aquests perticipen amb l'espactacle: cantan, riguen, etc.

dimecres, 18 de novembre del 2009

Visita a la Fundació Miró



Anem la Patrícia, la Sílvia i jo a visitar la Fundació Miró, allà ens fem les següents fotos i mirem les diferents obres que ens mostra l'exposició permanent del museu.

Visita a les escoles l'Ateneu Igualadí

El dimarts vaig anar a Igualada a veure la llar d'Infants de la Fundació Privada d'Escoles de l'Ateneu Igualadí acompanyada per la Gemma Carrasco, alumne de tercer d'infantil de la Blanquerna. M'emporto moltes bones imatges de l'escola, dels mestres i sobretot dels nens que vaig estar; 2 anys, 1 any i mesos.
Gràcies Gemma!


Visita el Jardí de Cordes de Cerdanyola del Vallès

El mateix dilluns vam anar al Nature Park de Cerdanyola. I ens ho vam passar molt bé passant pels diferents circuits que hi havia. Primer, els monitors ens van ensenyar com ho haviem de fer un cop estavem penjats a d'alt dels arbres i després ens van ensenyar el circuit exprés pels més petits, l'infantil. Una experiència inmillorable!

Conferència FER DE MESTRE a càrrec d'Eulàlia Bosch


Dilluns vam anar tots els grups d'Infnatil i Primària a l'Auditori de la facultat a escoltar l'Eulàlia Bosch, professora de filosofia i autora del llibre Educació i vida quotidiana.
I jo d'aquesta conferència m'he quedat en lo següent:
- cada vegada que pensem amb la paraula MESTRE ens venen el cap els nens, és a dir, els nens que creixen. I en aquest creixement nosaltres hi intervenim molt.
- Tots fem de MESTRES de tots, el tema és trobar un lloc que sigui el nostre lloc.
- Els nens són la curiositat mateixa. I és en aquesta curiositat com a MESTRES que hi em de treballar. Ningú és tan fort com a respondre la curiositat dels nens, se'ls ha de fer forts davant dels problemes.
- El gran eliat dels MESTRES són les arts, perquè és amb les arts com nosaltres cultivem la curiositat i després els hi enriquim en els nens. Em d'intentar a obrir-los al porta del coneixement.
Com a cloenda va fer servir aquesta frase molt real i que em va fer pensar molt: per ser ensenyat cal volar ser savi, no es pot ser ensenyat de veritat si abans no es vol ser savi.
Gràcies Eulàlia per fer-nos veure l'educació des d'una altra punt de vista.

divendres, 13 de novembre del 2009

Lectura amb veu alta


Pau, el detectiu
Aquella nit tot pintava molt bé per als meus plans. La mare tenia guàrdia a l'hospital i no arribria a casa fins l'endemà, a les set del matí. Vaig travessar el replà amb compte i de puntentes. Hi ha un parell de veïns xafarders que s'afanyarien a xerrar-ho a la mare si em sentien.
A fora feia fred, no hi havia ni un núvol al cel. La lluna penjava damunt de la ciutat com un pastís ben rodó. Em vaig felicitar per haver pensat a agafar el jersei gruixut.
Estar-se molta estona a l'aguait és una bona murga. Però estar a l'aguait passant fred... ja seria massa!
Quan vaig arribar a la fira, no hi havia pràcticament ningú. Gairebé les atraccions ja estaven tancades, només hi havia obert un quiosc de begudes, amb un parell de borratxos. Els llums de la fira s'anaven apagant, i de seguida em vaig quedar ben sol.
L'ambient era ple d'olors; ametlles garrapinyades, arengades, pastissets, salsitxes de Frankfurt, mostassa...
Al meu voltant tot em semblava més aviat tètric. Però vaig fer el cor fort i vaig començar a caminar entre les atraccions, amb compte. I, en arribar davant dels cavallets, em vaig amagar darrerae d'una barca d'aquelles de gronxar-se. Des d'allà podia controlar què passava.

dijous, 12 de novembre del 2009

Els ordinadors a les aules


La notícia va adreçada a les comarques gironines, ja que jo sóc d'allà.

Una part de les escoles i instituts de les comarques gironines han començat aquest curs a utilitzar sistemàticament, i en el marc d'un pla pilot, les noves tecnologies a les aules, arran d'uns programes de l'Estat i de la Generalitat que tenen com a objectiu que el sistema educatiu es beneficiï dels avantatges que ofereixen la informàtica i internet, com ja ha passat en molts altres sectors de la societat. Altres centres ja fa uns quants anys que estan habituats als ordinadors i les pantalles digitals. Són les primeres passes d'una revolució de dimensions històriques als nostres centres d'ensenyament, perquè obliga a canviar molts hàbits. La transformació, però, genera dubtes, i hi ha qui lamenta que no s'hagi format prou els professors.

A mitjà termini els alumnes de cinquè de primària a quart d'ESO disposaran d'un ordinador portàtil, faran servir un llibre de text electrònic i no pas de paper i totes les aules estaran equipades amb connexions a internet i pissarres digitals (PDI). Aquest és l'objectiu marcat per les administracions espanyola i catalana a l'hora de posar en marxa els plans 2.0 i 1x1, respectivament. La implantació de les noves tecnologies (TIC) al sistema educatiu es farà de mica en mica. De moment, només sis centres de secundària de les comarques gironines s'han apuntat al pla pilot de la Generalitat per aplicar l'1x1: els IES Vicens Vives i Sobrequés, de Girona, el Salvador Espriu i el Vallvera de Salt, l'Escola Pia d'Olot i el SES Joan Triadú de Ribes de Freser, i hi ha disset centres més que apliquen el pla parcialment, segons informa el Departament d'Educació.

dijous, 5 de novembre del 2009

Pel.lícula: "Qué tienes debajo del sombrero?"


Impactes, emocions…

Són aquells fets d’una dona amb síndrome de Dawn al Creative Growth Centre.

Les sensacions que sento en veure-la és la pell de gallina i esgarrifances per tot el cos. És una sensació estranya, costa de creure com pot ser tan diferent aquesta persona de nosaltres. I la vida que porta és també diferent a la vida quotidiana de cada un de nosaltres.

Totes aquestes emocions són tristes i a la vegada alegres; per exemple quan intenta comunicar-se amb la gent que treballa amb ella i quan arriba el moment de retrobar-se amb la seva germana. Són moments i situacions que fa la Jody que impacten bastant. Sents pena pel seu aspecte; degradació de la cara, deformació del cos, pell arrugada, etc.

Però, a la vegada es veu una gran força per part de la família (germana bessona i cunyats) que l’ajuda i sobretot suport. Jo, no sabria superar-ho, no podria, seria per mi tenir un buit a la panxa per sempre. El fet de no poder-la veure, no poder divertir-me amb ella, fer-li disfrutar el dia a dia com jo, etc. Em costaria en tots els aspectes fer vida normal.

És curiós i a la vegada sorprenent la gran capacitat que tenen aquesta gent per descobrir coses, nous reptes, és per això que es poden convertir amb grans artistes com en aquest cas la Jody. Són intel·ligents, durs i tenen molta força de voluntat.

Quan s’expressen són com de vidre movent el seu cos amb gran entusiasme. Perquè la Jody a més de tenir el síndrome és sorda i muda. Són com una caixa de sorpreses.

A través de l’art, la Jody expressa la por que té en enfortar-se a la realitat, és treballadora i molt carinyosa amb la gent que l’envolta.


dijous, 29 d’octubre del 2009

Entrada a eduwiki

En aquesta classe de TIC vam treballar com fer una entrada a la wikipedia o l'eduwiki. Tots dos són eines necessàries per desenvolupar coneixments nous. Però la diferència és que una és enciclopèdia i l'altre està pensada més perquè les escoles penjin els seus continguts.

Nosaltres, amb grups, haviem de boscar una paraula que no estigués a cap de les dos eines i crear-la, és a dir, construir-la.
En el meu cas, vam triar la paraula cavall i vam fer tot el procés per fer l'entrada a l'eduwiki.
Aquest en va ser el resultat:

Nom de la paraula a definir: Cavall


Definició de la paraula: És un mamífer de quatre potes amb el pèl llarg a la cua i a la part del darrera del coll i les orelles petites. Tenen tres maneres de caminar: el pas, el trot i el galop.


Ampliació de la paraula definida:


CLASSIFICACIÓ: mamífer herbívor.

ETAPES i FASES: el seu gran desenvolupament és adquirit a l’edat dels quatre anys i l’esperança de vida varia entre els vint-i-cinc i els trenta anys.

DIFERÈNCIES: es distingeix dels animals com la zebra i l’ase perquè tenen el pel més llarg, el coll més corbat i el cap i les orelles més petites.A continuació us proposem diferents models a seguir per escriure la vostra entrada.Les files que no us interessin, les podeu eliminar.Si la paraula a definir és un ANIMAL pots seguir el següent esquema. Escriu els títols i desenvolupa'ls.

Grup al qual pertany: mamífer herbívor.-

Característiques físiques: es domestica fàcilment i és dels més útils per a l’home a l’hora de la seva aplicació en el treball agrícola, transport de càrrega i incorporació en l’esport.

Parts del cos: té quatre potes, una cua molt llarga, dos orelles, i unes dents molt grans. A les potes al final de tot hi porta ferradures.

Alimentació: herba i palla, sal, llet de la mare quan són petits.

Reproducció: neixen de la panxa de la mare.

Habitat: muntanyes, camp i a l’estable.

Relació amb l’entorn: els cavalls sempre han estat lligats a la vida dels humans.

dilluns, 26 d’octubre del 2009

Qui ets tu?


La Marta Guardiola és una alumna d’educació 1JB. Viu a Barcelona i té 21 anys.
Físicament és una noia d’una altura mitjana, ben formada d’amplada com una dona. Té el cabell llis castany, amb la cara molt rodona i uns ulls de color marró fosc.

El seu caràcter és meravellós; sempre riu molt i estar feliç, és a dir, que en veure-la et regala un dels seus somriures alegres i que et transmeten confiança de seguida. És molt oberta i mai té cap problema per fer-se amb altre gent, carinyosa i sobretot molt casera (d’estar amb la família i a casa fent coses). Un dia em va dir: jo no podria anar mai a viure en una residència. A classe li diem “la mami” o “mare” per la seva manera de vestir, de parlar i pensar que té.
El primer cop que vaig sentir el seu cognom em va impressionar bastant i crec que no vaig esser l’única.

En definitiva, és una molt bona companya de classe i divertida persona.

dijous, 22 d’octubre del 2009

Mapa Conceptual


Amb problemes que he tingut per crear el mapa conceptual des del programa Cmaptools, l'he fet de la manera més fàcil que he trobat; des del Paint. És de la meva família..
Perdoneu les molèsties.

divendres, 16 d’octubre del 2009

"El lenguaje y las lenguas"

Què és el llenguatge?
És un instrument o mitjà de comunicació, el qual ens permet: expressar verbalment un gran nombre de sensacions, situacions, ideas, pensaments, etc. A més l'autoprotecció, és a dir, el diàleg amb nosaltres mateixos i la reflexio sobre la nostra pròpia experiència. També és indispensable com a suport de la memòria, tan individual com col.lectiva.
En definitiva, és un dels instruments de comunicació més extens que els humans podem tenir, ens fa més humans i ens diferencia de les diferents espècies. És una facultat humana i un do universal (que tots els humans la tenen i tots amb la mateixa capacitat). Tots els éssers humans neixem amb aquesta capacitat.

Què és llengua?
És un sistema que ajuda a l'ésser humà per identificar-se personalment, és a dir, saber a través delllengutage quin tipus de llengua estàs transmeten (parlant): catalana, castellana, francesa, anglesa etc.
Per tant, qualsevol ésser humà (sigui de la manera que sigui) pot posseïr d'una llengua, la qual és el consumat mestre de l'abstrecció.
Aquest sistema es tranmset amb símbols, senyals i signes orals. No és universal, sinó propi d'una comunitat. Pot ser oral i escri, ja que té la funció de comunicar.

dijous, 1 d’octubre del 2009

Word i Blogger

En aquesta clase aprenem moltes coses útils sobre el programa Microsoft Word i el Blogger.

Pel que fa el primer, en Jorge ens ensenya com fer un índex sense haver d'anar possant pontets, és a dir, que ens surti automàticament i tot seguit actualitzar-lo. També aprenem com eliminar el salt de pàgina, saltar una secció, accedir al peu de pàgina directament i canviar els estils de les lletres.

Pel que fa el Blogger, nosaltres mateixos creem un blog a través de l'e-mail i una contrasenya. Fefm la nostra configuració i aprenem a fer l'enviament de missatges.

dimarts, 22 de setembre del 2009